Dzisiaj podrzucam Wam przepis na ciastka bez glutenu, które kilka dni temu pojawiły się na instagramie. Dzięki dodatkowi płatków jaglanych przyjemnie chrupią i nie kruszą się tak jak klasyczne bezglutenowe ciastka! Przetestujcie, bo co lepszego jest do roboty w tak deszczowy dzień, niż pieczenie ciastek.
Przepis na ciastka jaglane
- 80g płatków jaglanych
- 60g mąki ryżowej
- 40g masła orzechowego
- 30g masła zwykłego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia GF
- 1 jajko
- 20g orzeszków ziemnych
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- dowolna substancja słodząca (użyłam 30g erytrytolu plus kropelki ciasteczkowe od Funky Flavors, myślę że 40-50g erytrytolu bedzie ok jeśli nie używacie aromatu)
Mąkę, płatki, jajko, masło zwykle i orzechowe, proszek do pieczenia i substancję słodzącą zagnieść, dodać posiekaną czekoladę i orzechy. W dłoniach formować małe kulki, rozpłaszczyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Część czekolady można powbijać w górę ciasteczek już po ich uformowaniu ? Piec ok 15 min w 180 stopniach góra-dół.
Makroskładniki przy podziale na 8 ciastek
Podzieliłam całość na 8 ciastek, w takiej sytuacji jedno ciastko zawiera:
Kalorie | 165 kcal |
Białko | 4,6 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 16,2 g |