Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na domowe bułki z nadzieniem – własnoręcznie robioną czekośliwką!
Przepis na czekośliwkę
- 600 g śliwek węgierek
- 60 g gorzkiej czekolady
- 5 g mąki kokosowej (do zagęszczenia, nie chciałam żeby dżem wylał się podczas pieczenia)
Śliwki przekroić na pół, pozbawić pestki, dusić w garnku, na początku podlewając lekko wodą. Śliwki mają zmięknąć, zacząć się rozpadać, a sok powinien odparować i zgęstnieć. Do śliwek dodać czekoladę i rozpuścić. Całość zmiksować, pozostawić do ostudzenia, a następnie włożyć do lodówki (ja śliwki przygotowałam dzień wcześniej).
Przepis na domowe bułki
- 260 g mąki
- 13 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 50 g erytrytolu
- 120 ml dowolnego napoju roślinnego (u mnie owsiany)
- 40 g roztopionego masła
- 1 jajko (pol do ciasta, pół do posmarowania bułek)
W miseczce wymieszać drożdże z cukrem, dodać letni napój roślinny, następnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
W misce połączyć mąkę, masło, pół jajka, erytrytol oraz dodać wyrośnięte drożdże po czym zagnieść ciasto (jeśli nie będzie się dało i będzie się bardzo lepić to podsypać lekko mąką. Ciasto w misce przykryć ścierką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie godziny blat posypać mąka, wyłożyć ciasto, które również można podsypać mąką i rozwałkować. Z ciasta wyciąć 5 kółek za pomocą małej miski (ok 12-13 cm). Na środek każdego z kółek nakładać po sporej łyżeczce czekośliwki i zamykać bułeczki dobrze dociskając, tak aby nie było dziur (bo nadzienie wypłynie podczas pieczenia. Gotowe bułki posmarować resztą jajka. Piec ok 22 minuty w temperaturze 180 stopni.
Ja swoją bułkę na śniadanie lekko podgrzałam w piekarniku i podałam ze skyrem wymieszanym z odrobiną napoju roślinnego, substancją słodząca (aromat funky flavors) i wiórkami kokosowymi. U nas przetrwały 3 dni zawinięte szczelnie w folię spożywczą. Po podgrzaniu w piekarniku są jeszcze lepsze!
Makroskładniki w jednej bułce
Kalorie | 357 kcal |
Białko | 7.2 g |
Tłuszcze | 11.6 g |
Węglowodany | 56.8 g |