Moje ukochane ciasteczka, które robiłam już miliony razy i pewnie nie raz widzieliście je u mnie na instastory. Zawsze wychodzą i są bardzo szybkie w przygotowaniu. Na dodatek nie mają cukru, a wyglądają jak prawdziwe american cookies.
Przepis na ciasteczka owsiane (chocolate chip cookies)
- 130 g płatków owsianych
- 110 g mąki orkiszowej jasnej (można zamienić na pszenną, orkiszową pełnoziarnistą, ryżową- z innymi nie próbowałam)
- 90 g masła
- 30 g masła orzechowego
- 80-90 g erytrytolu
- kilka kropel dowolnego aromatu (można użyć zwykłego waniliowego, ja przeważnie używam słodzonego aromatu orzech laskowy, przez co dodaję też mniej erytrytolu)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 80 g czekoladowych dropsów/posiekanej czekolady, garść dowolnych orzechów (dodatki można pominąć/ zamienić na dowolne pestki, nasiona, rodzynki czy suszoną żurawinę).
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Wszystkie składniki oprócz czekolady i bakalii zagnieść w jednej misce. Pod koniec wmieszać czekoladę i orzechy. Formować małe kulki (wielkości orzechów włoskich- wyjdzie ich ok. 15) lub większe (wielkości mandarynek) jeśli chcemy otrzymać ciastka jak american cookies (wyjdzie ok 7 sztuk).
Kulki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć, formując ciastka o pożądanym kształcie (aby były idealnie okrągłe można dopracować ich kształt przy pomocy szklanki). Aby ciasteczka wyglądały ładniej, można zachować kilka czekoladowych dropsów i powtykać je w ciastka po uformowaniu. Piec 11-12 minut do zarumienienia i ściągać z blachy po lekkim wystudzeniu (na początku będą bardzo miękkie i kruche).
Makroskładniki ciasteczek owsianych
Całość podzieliłam na 15 ciasteczek, a kaloryczność wyliczyłam dla 1 ciasteczka.
Kalorie | 150 kcal |
Białko | 3,6 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 13 g |