Fit jeżyki w wersji świątecznej – czyli kruche, cynamonowe ciasteczka bez cukru, krem z daktyli i masła orzechowego, bakalie i gorzka czekolada. Petarda! Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na ciastka cynamonowe
- 150 g mąki
- 110 g masła
- 30 g masła orzechowego
- 90 g erytrolu
- 1 żółtko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g cynamomu
Karmel z bakaliami
- 160 g daktyli
- 60 g masła orzechowego
- 70 g dowolnych bakalii (większe orzechy najlepiej pokruszyć)
Czekolada
- 130 g czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wszystkie składniki na ciastka zagnieść, ulepić kulkę. Gotowe ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (ok. 1 mm), wykroić kółka i piec w temp. 200 stopni przez ok. 9 min (pieczenie góra-dół). Ciastka po upieczeniu wystudzić.
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na minimum 5 minut, odlać wodę i zblendować z masłem orzechowym.
Przestudzone ciastka posmarować karmelem daktylowym, a na karmel wyłożyć dowolne bakalie, dobrze dociskając (specjalnie zostawiłam 2 ciastka bez czekolady, żebyście zobaczyli jak to wygląda).
Ciastka włożyć do zamrażarki, aby karmel zamarzł (ok. 15 minut wystarczy). W tym czasie rozpuścić czekoladę z olejem w kąpieli wodnej (trochę wrzątku w garnku, do którego wkładamy miseczkę tak, by wrzątek sięgał do jej połowy- czekolada w miseczce rozpuści się gdy wrzątek nagrzeje miseczkę). W rozpuszczonej czekoladzie maczać ciastka (wystarczy obrócić i zanurzyć w czekoladzie). Na zamrożonych ciastkach czekolada szybko zastyga.
Makroskładniki fit jeżyków
Kaloryczność wyliczona dla jednego ciastka.
Kalorie | 185 kcal |
Białko | 3,7 g |
Tłuszcze | 11,6 g |
Węglowodany | 16,3 g |