Dzisiaj znowu wrap, tym razem z twarogiem, podsmażoną cebulką, suszonymi pomidorami i bazylią. Takie to proste, a takie dobre!
Przepis na wrapa z twarogiem
- 1 placek tortilli (ja kupuję standardowe w lidlu, wiele razy robiłam domowe i jest to dla mnie gra nie warta świeczki ?)
- 115 g twarogu (u mnie bez laktozy, one mają po 230g więc biorę pół kostki)
- 40 g jogurtu naturalnego
- 4 suszone pomidory odsączone na ręczniku papierowym z zalewy
- 70 g cebuli (jedna mała)
- 5 g masła klarowanego/oliwy
- kilka listków bazylii
Cebulę posiekać, podsmażyć na wybranym tłuszczu na średnim ogniu doprawiając solą i pieprzem do momentu aż się zeszkli.
Twaróg rozgnieść widelcem z jogurtem, dodać posiekane pomidory, bazylię oraz cebulę. Obficie doprawić pieprzem (będzie trochę jak farsz do ruskich!), dodać także sól do smaku.
Farsz wyłożyć na placek tortilli i złożyć we wrapa (od góry i od dołu, a następnie zawinąć). Wrapa podsmażyć na patelni bez tłuszczu z obu stron zaczynając od strony łączenia. Gdy wrap się zarumieni z obu stron i stanie się chrupki danie jest gotowe! Na koniec przeciąć na pół ostrym nożem i voilà!
Makroskładniki jednego wrapa
Kalorie | 445 kcal |
Białko | 28 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 44 g |