Tym razem przedstawiam Wam gofry bez dodatku nabiału, za to z jogurtem kokosowym i moją ulubioną polewą monte z dodatkiem sosu Choco Nut od ALLNUTRITION.
Przepis na gofry
- 25 g mąki pszennej
- 20 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 ml napoju roślinnego (dałam sojowy)
- szczypta cynamonu
- 50 g płynnych białek jaj Dzikie Jaja od SFD (lub po prostu jedno jajko, wtedy białko ubijamy, a żółtko dodajemy z resztą składników)
- dowolna substancja słodząca (użyłam słodzonych kropelek orzechowych Funky Flavors, można użyć np. erytrytolu)
- 5 g oleju
Gofrownicę rozgrzać, spryskać lub posmarować lekko tłuszczem (ja używam cooking spray). Białko jaja ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, wymieszać z resztą składników na gofry, usmażyć 2 gofry (ok 7 minut).
Przepis na proteinowy jogurt kokosowy
- pół opakowania jogurtu Cocojogu bez cukru
- 10 g wegańskiej odżywki białkowej (u mnie Soy Protein Chocolate od ALLNUTRITION)
- 40 ml napoju roślinnego
- opcjonalnie dowolna substancja słodząca
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sos Monte
- 10g masła orzechowego Dziki Orzech (lub dowolne inne masło orzechowe)
- 15 ml napoju roślinnego
- 40 g sosu Choco Nut
Gofry podałam z połową większego banana (ok 70g)
Makroskładniki gofrów
Kalorie są wyliczone dla gofrów z jogurtem, sosem oraz bananem.
Kalorie | 447 kcal |
Białko | 22 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 56 g |