Najlepszy omlet na świecie! Wilgotny i puszysty, cuuudowny! Ogromna porcja, a tak mało kcal (281 kcal), że musiałam dobić orzechami, bo nic innego już nie wcisnę.
Przepis na jogurtowy omlet bananowy
- 25 g mąki pszennej
- 10 g mąki kokosowej
- 120 g płynnych białek jaj (lub białka z 3 jaj)
- pół banana (ok 60 g)
- 40 g serka homogenizowanego niskotłuszczowego (mam z Aldi) lub skyra
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g jabłka
- dowolna substancja słodząca (użyłam słodzonych kropelek orzechowych od Funky Flavors)
Serek/skyr zmiksować z bananem i substancją słodzącą. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Białka jaj ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Do białek na najniższych obrotach wmiksować mąki i proszek do pieczenia, a następnie wmieszać banana z serkiem i pokrojone jabłko.
Smażyć na małej patelni pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy na górze lekko stężeje, omlet przełożyć na talerz i za pomocą talerza przerzucić na drugą stronę. Smażyć jeszcze chwilę do całkowite ścięcia. Po usmażeniu zdjąć z ognia i pozostawić na chwilę pod przykryciem aby omlet nie opadł.
Ja swojego omleta podałam z 50g frużeliny gruszkowo-jabłkowej od ALLNUTRITION i polewą z masła orzechowego i białka roślinnego (5g masła orzechowego, 5g białka, 30ml napoju sojowego, kropelki orzechowe)
Makroskładniki omleta bananowego
W tabelce podałam makroskładniki dla omleta bez dodatków (polewy i frużeliny. Z dodatkami wygląda to tak: 365kcal, 28gB, 6gT, 54gW.
Kalorie | 281 kcal |
Białko | 22 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 42 g |