Odchudzona wersja popularnego deseru, który może stać się Waszym śniadaniem!
Przepis na mango sticky rice
- 50 g ryżu
- 300 ml wody
- 10 g budyniu bez cukru
- 70 ml napoju sojowego
- 75 g jogurtu kokosowego
- 100 g mango
- 15 g masła orzechowego/orzechów
Ryż ugotować na wodzie ze szczyptą soli (można to zrobić dzień wcześniej).
Napój sojowy wymieszać z budyniem i substancją słodzącą (użyłam kokosowych kropelek od Funky Flavors, możecie użyć dowolnej innej substancji słodzącej), dodać do ryżu gdy ten wchłonie już całą wodę z gotowania i będzie miękki i stale mieszać nie ściągając garnka z palnika, aż całość zgęstnieje.
Następnie ściągnąć garnek z palnika, dodać jogurt, wymieszać i przełożyć do miski. Wierzch udekorować pokrojonym mango i masłem orzechowym/dowolnymi orzechami.
Makroskładniki mango sticky rice
Kalorie | 433 kcal |
Białko | 10 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 69 g |