Niesamowicie puszyste i lekkie, a przez dodatek jabłka delikatnie wilgotne. Ja swoje przyozdobiłam jedynie orzechami na górze, ale polecam Wam dodać do ciasta np. płatki migdałów. Przygotowanie – wystarczy zetrzeć jabłko i wymieszać łyżką składniki!
Przepis na muffinki jabłkowe
- 1 jabłko (u mnie ok 200 g po obraniu i wycięciu środka)
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- 120 g mąki
- 60 ml napoju roślinnego (użyłam sojowego)
- ok. 70 g erytrytolu
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (pieczenie góra dół). Jabłko obrać i zetrzeć na tarce (jeśli będzie tak soczyste, że puści dużo soku to należy odcisnąć nadmiar). W jednej misce wymieszać mokre składniki (olej, jajo, mleko), a w drugiej suche (mąka, soda, proszek do pieczenia, cynamon, erytrytol). Mokre składniki wlać do suchych wraz ze startym jabłkiem. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto nakładać do foremek. Piec przez około 25 minut. Z podanej porcji wyszło mi 7 babeczek. Po upieczeniu są miękkie i lekkie dosłownie jak chmurka.
Przy okazji chciałam dodać, że jest mi ogromnie miło jak korzystacie z moich przepisów. Dawajcie znać, że coś przetestowaliście, że Wam wyszło i smakowało. To dla mnie znak, że to co tutaj wrzucam nie idzie na marne
Makroskładniki muffinek (1 sztuka)
Kalorie | 147 kcal |
Białko | 2,9 g |
Tłuszcze | 8,3 g |
Węglowodany | 17 g |