Czekoladowy omlet biszkoptowy, waniliowy skyr, truskawki i polewa czekoladowa z pastą z orzechów laskowych to przepis na cudowny poranek!
Przepis na omlet czekoladowy
- 2 jajka
- 3 łyżki dowolnego napoju roślinnego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka dowolnej substancji słodzącej/kilka kropel słodzonego aromatu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 skyr waniliowy
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Mąkę, mleko, żółtka, proszek do pieczenia, kakao i substancję słodzącą dokładnie wymieszać, a następnie delikatnie połączyć z białkami. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy spód omleta się zetnie, przerzucić go na drugą stronę. Połowę omleta posmarować jogurtem, złożyć na pół, przyozdobić dowolnymi owocami.
Makroskładniki bez owoców
Kalorie | 384 kcal |
Białko | 31 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 36 g |