Omlet – kanapka z najpyszniejszym na świecie beznabiałowym, gęstym, wegańskim kremem z dodatkiem nasion granatu. No musicie przetestować ten krem! Zostawiam Wam przepis
Przepis na omlet
- 160 g białek jaj Dzikie Jaja+ szczypta soli (lub białka z ok. 4 jaj)
- 30 g mąki orkiszowej jasnej
- 5 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolna substancja słodząca (użyłam kropelek orzech laskowy od Funky Flavors)
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i substancję słodzącą, a następnie zmiksować na bardzo małych obrotach do momentu połączenia się składników. Usmażyć 2 małe omlety na lekko nasmarowanej bądź spryskanej tłuszczem patelni (użyłam kokosowy cooking spray). Omlety smażyć pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy dolna warstwa się zetnie, omleta zsunąć na talerz i przewrócić na drugą stronę wraz z talerzem bądź użyć do tego łopatki (omlety są na tyle małe, że bez problemu poradziłam sobie łopatką.
Przepis na przepyszny krem
- 1 kubek jogurtu kokosowego (użyłam naturalnego Cocojogu z GoVege z biedronki)
- 15g odżywki wegańskiej – polecam Soy Protein Chocolate od All Nutrition
- 10 g masła orzechowego (używam Dziki Orzech smooth)
- dowolna substancja słodząca (może to być np. erytrytol, ja użyłam kilku kropelek orzechowych)
- 50 g nasion granatu
Jogurt, odżywkę, masło orzechowe i substancję słodzącą dokładnie wymieszać. Masa będzie idealnie gęsta, nic się nie wylewa! Pod koniec wmieszać owoce. Ja do swojej masy wmieszałam jeszcze kilka mrożonych malin
Makroskładniki omletu z kremem
Kalorie | 449 kcal |
Białko | 35 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 43 g |