Ostatnio każda owsianka jest u mnie w formie gęstej pianki, po dodaniu ubitego białka ta objętość i konsystencja to jest po prostu poezja. Podrzucam Wam przepis na cudowną waniliową owsiankę z gruszką w cynamonie
Przepis na owsiankę
- 1 średnia gruszka (moja po obraniu ważyła 180g)
- 40g płatków owsianych
- 10g otrębów owsianych
- 100ml napoju migdałowego
- 150ml wody
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- dowolna substancja słodząca (użyłam kropelek waniliowych ze stevia i jeśli używacie zwykłego słodzika, polecam dodać kropelkę aromatu waniliowego)
- 50g białek jaj (użyłam tych od farmabialka.pl )
Dodatki
- 1 łyżeczka tahini
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 kostka gorzkiej czekolady
Gruszkę obrać, pokroić, ugotować wraz z płatkami, otrębami, substancją słodzącą, wodą, napojem roślinnym, cynamonem i solą. Gdy owsianka zgęstnieje, zdjąć garnek z palnika, dodać ubite na sztywną pianę białko jaja, dobrze wymieszać i postawić jeszcze na chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż nabierze przyjemnej, gęstej konsystencji. Przełożyć do miseczki, dodać wybrane dodatki (czekoladę i tahini mooocno polecam!)
Makroskładniki owsianki z dodatkami
Kalorie | 469 kcal |
Białko | 17 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 66 g |