Dziś wersja podwójne gruszkowa, z dodatkiem białka jaja. Jogurt oczywiście możecie użyć zwykły, a mleko krowie, świat się nie zawali ? Mąki owsianej zamiast płatków nie polecam. Jeśli chcecie pominąć odżywkę polecam dodać mniej mleka (np. 50 ml), ponieważ odżywka wegańska trochę zagęszcza owsiankę (ale baaardzo Wam polecam tę odżywkę!!!).
Przepis na owsiankę z gruszką
- 50 g lekko zmielonych płatków owsianych (można też użyć błyskawicznych)
- 75 g jogurtu naturalne Soyajogu
- 75 ml napoju roślinnego
- 10 g odżywki białkowej (ja użyłam czekoladowej Soy Protein od ALLNUTRTION)
- 1,5 małej gruszki (ok. 150 g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolna substancja słodząca (użyłam słodzonych kropelek piernikowych, ale można użyć np. 10 g erytrolu)
- kostka gorzkiej czekolady lub kropelki czekoladowe
- 10 g dowolnych orzechów
Całą gruszkę obrać, a połówkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Płatki, jogurt, napój roślinny, białko jaja, odżywkę, substancję słodzącą, proszek do pieczenia i pokrojoną gruszkę wymieszać. Całość przełożyć do lekko natłuszczonej kokilki (użyłam cooking spray). W owsiankę wbić obraną gruszkę i posypać posiekaną czekoladą i orzechami. Piec ok. 25 min w 180 stopniach.
Makroskładniki owsianki z gruszką
Kalorie | 501 kcal |
Białko | 26 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 68 g |