Dziś mam dla Was kolejny pomysł na obiad, tym razem w wersji mięsnej! Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietankowym z warzywami i suszonymi pomidorami
Przepis na polędwiczki wieprzowe
- pół średniej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy
- 120 g polędwiczki wieprzowej
- 20 ml sosu sojowego, czosnek granulowany, imbir tarty, 1 łyżeczka miodu
- 4 suszone pomidory odsączone z zalewy (ok. 28 g)
- 50 ml śmietanki 12%
- 15 g musztardy
- kawałek marchewki
- kawałek pietruszki (korzeń)
- kawałek żółtej papryki
- 60 g makaronu
- przyprawy: papryka słodka, ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól
Polędwiczkę pociąć na ok. 1-1,5 cm kawałki, następnie zamarynować w sosie sojowym wymieszanym z miodem i przyprawami (najlepiej na przynajmniej 30 minut). Makaron ugotować. Cebulę posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę, następnie dodać polędwiczkę, obsmażyć krótko z obu stron. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, paprykę drobno posiekać. Warzywa dodać do mięsa, podlać odrobiną wody i dusic do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dodać pokrojone suszone pomidory, śmietankę i musztardę, doprawić. Całość trzymać na ogniu jeszcze chwilę do momentu lekkiego zredukowania się sosu. Podawać z makaronem.
Makroskładniki polędwiczek
Kalorie | 544 kcal |
Białko | 40 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 52 g |