Pieczony tofurnik o lekkiej, piankowej konsystencji idealnie sprawdzi się na umilenie chłodniejszych poranków. Na wierzch zamiast świeżych owoców można wyłożyć mrożone, np. maliny lub, które idealnie komponują się ze smakiem czekolady.
Przepis na czekoladowy tofurnik
- 180 g tofu
- 75 g jogurtu sojowego
- 30 ml dowolnego napoju roślinnego
- 50 g banana
- łyżeczka soku z cytryny
- 10 g kakao
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 4 g proszku do pieczenia
- dowolna substancja słodząca
- na wierzch 70 g brzoskwini
Wszystkie składniki oprócz brzoskwini zmiksować na gładki krem (najlepiej w pojemniku blendera).
Masę wylać do spryskanej cooking spray’em/ natłuszczonej kokilki, na wierzch wyłożyć pokrojoną brzoskwinię i piec 25 min w 180 stopniach (góra- dół).
Makroskładniki czekoladowego tofurnika
Kalorie | 373 kcal |
Białko | 31 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 35 g |