Wegański budyń w wersji wzbogaconej w białko roślinne dzięki dodatkowi tofu. To jeden z moich ulubionych pomysłów na lekkie śniadanie. Poza sezonem do przepisu można użyć mrożonych truskawek.
Przepis na tofurnik waniliowo – truskawkowy
- 180 g tofu
- 150 ml napoju sojowego plus 50 ml do rozpuszczenia budyniu
- 20 g budyniu w proszku bez cukru
- 200 g truskawek
- dowolna substancja słodząca plus kilka kropel aromatu waniliowego
Tofu zmiksować z napojem roślinnym (polecam blender kielichowy), przelać do garnka, dodać substancję słodzącą i aromat do smaku.
W tym samym pojemniku blendera zmiksować połowę truskawek na gładki mus, a następnie przelać je do miski i wymieszać z budyniem i 50 ml napoju sojowego.
Zawartość garnka zagotować, a gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień, dodać masę budyniową i mieszać całość na małym ogniu do momentu uzyskania preferowanej konsystencji.
Całość przelać od miseczki, dodać drugą połowę truskawek (mrożone można podgrzać wcześniej na patelni) i gotowe!
Makroskładniki tofurnika truskawkowego
Kalorie | 390 kcal |
Białko | 32 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 33 g |