Wanilia i maliny to połączenie idealne. Ten słodko- kwaśny duet smakowy z pewnością przeniesie Was myślami do lata i umili niejeden chłodny poranek. Tofurnik można jeść na gorąco lub schłodzić i zjeść na drugi dzień. Wtedy jego konsystencja zmieni się na bardziej „sernikową”.
Przepis na tofurnik z malinami
- 180 g tofu
- 75 g jogurtu sojowego
- 30 ml dowolnego napoju roślinnego
- 50 g banana
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 15 g skrobi ziemniaczanej/budyniu bez cukru
- 4 g proszku do pieczenia
- dowolna substancja słodząca plus aromat waniliowy (użyłam kropelek waniliowych Funky Flavors)
- 80 g malin
Wszystkie składniki oprócz malin zmiksować na gładki krem (najlepiej w pojemniku blendera).
Połowę masy wylać do spryskanej cooking spray’em/ natłuszczonej kokilki, dodać połowę malin.
Wlać resztę masy, przyozdobić malinami i piec 25 min w 180 stopniach (góra- dół).
Spróbujcie także czekoladową wersję tego tofurnika [link].
Makroskładniki tofurnika z malinami
Kalorie | 370 kcal |
Białko | 29 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 29 g |