Na chłodne poranki- rozgrzewający, kremowy GOTOWANY TOFURNIK z wiśniami, rozpływającą się czekoladą i pokruszonymi, chrupiącymi orzechami.
Przepis na tofurnik z wiśniami
- 180 g tofu
- 150 ml napoju sojowego plus 60 ml do rozpuszczenia budyniu
- szczypta soli i cynamonu
- 20 g budyniu w proszku bez cukru
- 100 g mrożonych wiśni plus coś do dosłodzenia (np. 1 łyżeczka erytrytolu)
- dowolna substancja słodząca plus kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 kostka czekolady
- 10 g pokruszonych orzechów
Wiśnie podgrzać na patelni z erytrytolem lub inną substancją słodzącą.
Tofu z napojem roślinnym, cynamonem, szczyptą soli i substancją słodzącą zmiksować (polecam blender kielichowy), przelać do garnka.
Budyń rozmieszać w miseczce z napojem roślinnym, dodać także aromat waniliowy.
Zawartość garnka zagotować, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, dodać budyń i mieszać ciągle na małym ogniu do momentu uzyskania preferowanej konsystencji. Całość przelać do miseczki.
Na ciepły budyń położyć czekoladę, dodać wiśnie i pokruszone orzechy.
A może macie ochotę na truskawkową wersję tego dania? Przepis znajdziecie tutaj.
Makroskładniki tofurnika z wiśniami
Kalorie | 407 kcal |
Białko | 28 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 35 g |