Jednoporcjowa lasagne z tofu ❤ Prosiliście mnie o więcej przepisów na obiady i słone posiłki, więc będą się one pojawiać częściej. Łapcie przepis!
Przepis na lasagne z tofu
- 3,5 plastra makaronu lasagne (ok 55 g)
- pół cebuli (ok 40 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pół kostki tofu
- 20 g sosu sojowego
- 50 g papryki żółtej
- 50 g cukinii
- 50 g marchewki
- 200 g passaty pomidorowej
- 30 ml napoju roślinnego
- 20 g śmietanki 12%/sojowej
- 30 g mozzarelli light
- przyprawy: papryka słodka, ostra, czosnek granulowany, oregano, sól, pieprz ziołowy
Cebulę posiekać, podsmażyć.
Tofu rozgnieść widelcem, dodać sos sojowy i wybrane przyprawy (np. Papryka słodka, wędzona czy przyprawa do gyrosa), dorzucić do cebuli, podsmażyć do odparowania wody.
Następnie dorzucić drobno posiekaną cukinię i paprykę oraz startą na drobnych oczkach marchew. Całość podsmażyć chwilę, a następnie dodać passatę pomidorową i przyprawy. Dusić do miękkości warzyw. Uwaga! Makaron na lasagne „lubi” sos, więc nie redukujcie go za bardzo.
Pod koniec dodać napój roślinny lub mleko (dla złagodzenia kwaśnego smaku pomidorów, można też dorzucić łyżeczkę erytrytolu).
Śmietankę wymieszać ze startym na tarce serem, papryką słodką i szczyptą soli.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. W garnku z dosyć szerokim dnem zagotować wodę. Wrzucać po plastrze makaronu i trzymać ok 60 sekund. Naczynie na lasagne lekko natłuścić (użyłam cooking spray). Moja lasagne miała 3 warstwy makaronu, który lekko przycinałam po podgotowaniu, aby się zmieścił i pozostałością oraz połową plastra wylepiłam wolne przestrzenie. Układać naprzemiennie makaron i sos. Na ostatnią warstwę sosu wylać śmietankę wymieszaną z serem (ważne aby cały makaron był zakryty. Piec ok 40 minut.
Makroskładniki lasagne z tofu
Kalorie | 489 kcal |
Białko | 24 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 49 g |