Ok, jest to jedyna do tej pory forma przygotowania dyni, którą jestem w stanie zjeść ze smakiem. Mam już od lat opatentowane, co powinno znaleźć się w zupie krem z dyni, żeby była wyrazista i rozgrzewająca. Przepis jest bardzo prosty, pamiętajcie, że puree z upieczonej dyni można mrozić! Warto więc upiec jej więcej, a podczas jesiennych i zimowych wieczorów cieszyć się ekspresowo przygotowaną zupą z wcześniej zrobionego puree. Na 4 porcje potrzebujecie:
Przepis na zupę z dyni
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- 1 cebulę
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 dynię hokkaido (po usunięciu pestek ok 850g)
- 100 g mleczka kokosowego
- przyprawy:
- sól
- kmin rzymski
- gałka muszkatołowa
- imbir w proszku
- czosnek granulowany
- papryka ostra
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, pieczenie góra-dół. Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, a nastepnie pokroić na ok 2cm kawałki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30min do miękkości. W tym czasie na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli dodać obrane i pokrojone ziemniaki i marchewkę. Podlać bulionem i na małym ogniu gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać upieczoną dynię i przyprawy. Wszystko zmiksować na gładki krem, dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku. Zupa powinna mieć korzenny aromat i przyjemnie rozgrzewać ? zupę przelać do misek, dodać serek i podprażone na suchej patelni pestki dyni.
Dodatki
Dodatki (na 4 porcje, czyli jedna porcja to 1/4 tego poniżej)
- 80g serka śmietankowego lekkiego z dodatkiem jogurtu
- 40g pestek dyni
Makroskładniki dla 1 porcji zupy z dodatkami
Kalorie | 259 kcal |
Białko | 7,5 g |
Tłuszcze | 36,9 g |
Węglowodany | 32,8 g |