Idealnie chrupiące domowe gofry! To zdecydowanie mój ulubiony przepis. Moi podopieczni za każdym razem są zachwyceni, gdy trafiają one do ich jadłospisów. Tym razem wersja z bardzo prostym w przygotowaniu nadzieniem z serka quark i mango.
Quark dorwałam w Lidlu jako produkt Bio (nie wiem czy to stała oferta czy jednorazowa akcja, ale konsystencją przebija skyr! Firma to Milbona?). Jest to niskotłuszczowe połączenie twarogu i jogurtu.
Przepis na gofry
- 25 g mąki pszennej
- 20 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 ml napoju roślinnego
- 50 g płynnych białek jaj Dzikie Jaja od SFD (lub po prostu jedno jajko, wtedy białko ubijamy, a żółtko dodajemy z resztą składników)
- dowolna substancja słodząca (użyłam słodzonych kropelek ciasteczkowych od Funky Flavors, można użyć np. erytrytolu)
- 5 g oleju
Gofrownicę rozgrzać, spryskać lub posmarować lekko tłuszczem. Białko jaja ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, wymieszać z resztą składników na gofry, usmażyć 2 gofry (ok 7 minut).
Wypełnienie
- 125 g serka Quark
- 10 g mąki kokosowej
- 100 g mango
- dowolna substancja słodząca (może to być ok 15-20 g erytrytolu, ja użyłam kokosowych kropelek)
Mango pokroić. Składniki na krem wymieszać. Gofry przeciąć na pół, na dwie połowy wyłożyć masę i złożyć w „kanapki”.
Makroskładniki gofrów
Kalorie | 380 kcal |
Białko | 23 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 55 g |