Wrzucam Wam obiecany przepis na wegańskie, niesamowicie proste kotlety z tofu. Moje były miękkie, bo takie wolałam do bowla, ale w ogóle nie rozpadają się przy smażeniu, wychodzą super! Jeśli chcecie mieć twardsze, takie jak kotlety mielone (?), możecie dodać więcej kaszy/ bułki tartej ? A tutaj przepis, TYLKO 4 składniki plus dowolne przyprawy (użyłam soli, pieprzu ziołowego, czosnku, kminu rzymskiego i curry).
Przepis na kotlety z tofu
- 90 g tofu
- 120 g cukinii
- 10 g kaszy manny
- 1 łyżka nasion chia+3 łyżki wrzątku
Cukinię zetrzeć na dużych oczach, lekko posolić i odstawić na chwilę, aż puści soki, a następnie dokładnie odcisnąć. Nasiona chia zalać wrzątkiem, odstawić na chwilę, aż zrobi się z nich taki klejący zlepek. Tofu rozgnieść widelcem, dodać kaszę, pozostałe składniki i przyprawy. W dłoniach formować małe kotlety, smażyć na lekko natłuszczonej patelni (spryskałam cooking sprayem) z obu stron. Podawać z wybranymi dodatkami. U mnie warzywny bowl, sos miodowo- musztardowy i kromki domowego pieczywa.
Makroskładniki dla kotletów
Kalorie | 215 kcal |
Białko | 15,5 g |
Tłuszcze | 10,4 g |
Węglowodany | 13,6 g |