Owsianka na wypasie. Czekoladowa warstwa ze skyrem i białkiem, karmel z daktyli i masła orzechowego, a na wierzchu czekolada z orzechami. Gęsta, sycąca, idealna na pożywne śniadanie (a trochę kcal ma- możecie ją trochę „uszczuplić” np. dodając 10g płatków mniej, czy zmniejszyć ilość karmelu- ale ja NIE POLECAM, po co odbierać sobie przyjemność ?).
Przepis na owsiankę czekoladową
Składniki potrzebne do owisanki
- 50 g płatków owsianych
- 150 ml wrzątku
- 75 g jogurtu skyr
- 5 g kakao
- 10 g odżywki białkowej Isolate protein biała czekolada
- dowolna substancja słodząca
Karmel – składniki:
- 40g daktyli
- 20g masła orzechowego (np. Dziki Orzech od SFD)
- 15ml napoju roślinnego (karmel musi mieć na tyle rzadką konsystencję, aby udało się go rozsmarować na owsiance)
Polewa czekoladowa:
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 15 ml napoju roślinnego
- 10g pokruszonych orzechów arachidowych
Płatki zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Następnie dodać jogurt, odżywkę, kakao i dowolną substancję słodzącą po czym odstawić do lodówki.
Karmel: daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 5- 10 min, odlać wodę i zmiksować z napojem roślinnym i masłem orzechowym, wyłożyć na owsiankę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z napojem roślinnym. Wylać na karmel i posypać pokruszonymi orzechami.
Całość odstawić na noc do lodówki.
Makroskładniki nocnej owsianki
Kalorie | 633 kcal |
Białko | 35 g |
Tłuszcze | 23 g |
Węglowodany | 78 g |