Musiałam jeszcze raz przetestować przepis, żeby wpasował się w mniejszą kaloryczność obiadów moich podopiecznych i podrzucam Wam patent na Fit calzone, całość ma 595 kalorii! Kto będzie próbował na weekend?
Przepis na fit calzone
Składniki na ciasto
- 80 g mąki na pizzę typ „00”
- 4 g drożdży suszonych
- 5 g oliwy z oliwek
- ok. 45ml ciepłej wody
- 1/3 łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Składniki potrzebne do farszu
- 80 g mięsa mielonego z indyka
- 80 g passaty pomidorowej
- 40 g papryki
- pół małej cebuli
- 30 g kukurydzy
- 15 g sera żółtego
- 5 g oliwy z oliwek
- garść zielonej pietruszki
Składniki na ciasto zagnieść, odstawić na 30min pod przykryciem w ciepłe miejsce. Cebulę posiekać, paprykę drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić cebulę, posolić i podsmażyć, w trakcie podlewając wodą. Gdy cebula zmięknie, dodać mięso, dowolnie doprawić i podsmażyć. Następnie dodać paprykę, kukurydzę i passatę pomidorową, dusić do momentu odparowania nadmiaru sosu. Farsz odstawić do ostudzenia, następnie dodać posiekaną pietruszkę i starty na tarce ser, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (pieczenie góra-dół). Ciasto rozwałkować na okrągły placek, podsypując mąką. Na połowę nałożyć farsz (pozostawiając ok. 2cm wolne brzegi, następnie złożyć na pół, w kształt pieroga i zawinąć brzegi. Wierzch nasmarować lekko oliwą z oliwek (najlepiej za pomocą pędzla). Piec ok.20 min.
Farsz możecie modyfikować dowolnie. Piekarnik nie wybuchnie, jeśli zamienicie mięso na tofu lub inną wege opcję, czy wymienicie warzywa.
Kalorie | 595 kcal |
Białko | 28 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 66 g |