Mój najbardziej oklepany placek jabłkowy z patelni – wrzucam go ponownie, tym razem z polewą z jogurtu kokosowego i wegańskiego białka ?
Przepis na placek jabłkowy
- 1 jajko
- 30 g mąki orkiszowej
- 1 duże jabłko (po obraniu ok. 200g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon, substancja słodząca
oraz dodatkowo do polewy:
- pół jogurtu kokosowego naturalnego
- 10 g odżywki sojowej Soy Protein Chocolate od All Nutrition
- 30 ml napoju migdałowego
- 10 g masła orzechowego
Jabłko zetrzeć na tarce, dobrze ODCISNĄĆ z nadmiaru soku (to bardzo ważne inaczej placek Wam się rozpadnie.), wymieszać z pozostałymi składnikami. Następnie masę wyłożyć na dobrze rozgrzaną patelnię (spryskuję cooking sprayem), uformować zwarty placek i smażyć pod przykryciem z obu stron (gdy dolna warstwa się zetnie, placek za pomocą łopatki przerzucić na drugą stronę- potrzeba cierpliwości i nie za dużego ognia- na indukcji 5).
⠀
Ja swój placek podałam z połową jogurtu kokosowego wymieszanego z odżywką sojową i napojem roślinnym. Dodatkowo masło orzechowe również wymieszane z odrobiną napoju roślinnego i substancją słodzącą (użyłam kropelek orzechowych Funky Flavors) do konsystencji polewy.
Makroskładniki placka z polewą
Kalorie | 424 kcal |
Białko | 20 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 57 g |