Bardzo proste i szybkie danie na tuńczyka w tortilli z dodatkiem. Całość jest bardzo sycąca a jeden placek to tylko 370 kcal!
Przepis na tortille z tuńczykiem i jajkiem
- 1 placek tortilli
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym (ok. 60 g)
- 1 jajko
- 1 łyżkę jogurtu naturalnego
- 30 g kukurydzy z puszki
- 3 suszone pomidory
- 1 łyżeczkę musztardy
- zieloną pietruszkę
Jajko ugotować, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jajka dodać odsączonego z zalewy, jogurt, musztardę, kukurydzę, posiekane pomidory i zieloną pietruszkę. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na tortillę wyłożyć farsz i złożyć placek- najpierw od góry i od dołu, a następnie boki. Po utworzeniu zamkniętego placka, lekko go zwilżyć za pomocą mokrych dłoni i podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
Makroskładniki tortilli z tuńczykiem
Kalorie | 370 kcal |
Białko | 29 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 34 g |