Jak nie przepadam za pizzą, to ta domowa była NIESAMOWITA! Nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, jakie to proste! Do swojej porcji jako dodatków użyłam połowy kulki mozzarelli light, 4 suszonych pomidorów, domowego sosu pomidorowego, rukoli i pomidorków koktajlowych.
Przepis na fit pizzę
Na jeden placek potrzebujecie
- 20 g świeżych drożdży + 4 łyżki ciepłej wody + odrobinę cukru (0,5-1 łyżeczkę)
- 110 g mąki 00 do pizzy
- ok. 1/4 łyżeczki soli
- zioła (tak, do samego ciasta użyłam przyprawy pizza seasoning od Just Spices, ale oczywiście możecie dać inną mieszankę)
- Dodatki wedle uznania (swoje opisałam we wstępie)
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, odstawić na 10 minut pod przykryciem. W tym czasie do miski przesiać mąkę, dodać sól i zioła. Następnie dodać drożdże, ciepłą wodę (dodajemy jej tyle, aby ciasto dobrze się zagniatało i nie kleiło do rąk), a także sól. Całość dokładnie zagnieść i odstawić na 30 min pod przykryciem.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem i ułożyć wybrane dodatki. Piec ok. 13 minut w 200 stopniach (pieczenie góra-dół, dolna półka piekarnika). Następnie pokroić i jeść z niedowierzaniem jakie to proste
Makroskładniki pizzy z dodatkami
Kalorie | 519 kcal |
Białko | 24 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 83 g |